Tuesday, November 03, 2009

Iseseisev või iseloomutu?

Miks mulle tundub, et iseloomutuid ja manipuleeritavaid inimesi on rohkem kui neid, kes on iseseisvad  ja mõtlemis- ja vastutusvõimelised? Pidevalt käib mingi trall selle ümber, et milline ma välja näen ja millise mulje ma endast teistele jätan. Enda välimuse ja välise mulje loomisega püütakse justkui manipuleerida end ümbritsevaga, et saavutada seda, mida soovitakse. Kuid kes kellega tegelikult manipuleerib? Kas sina ümbritsevaga või ümbritsev sinuga? Ja mis saab veel sellest variandist, et tegelikult ei toimu ei üks ega teine vaid kõik on ainult sinu isiklik subjektiivne reaalsus? See kõik on lihtsalt naljakas ja ärimeestele väga tulus. Sellise ebakindluse ja iseloomutuse pealt on väga kerge raha teha. Tuleb ainult tootele kleepida peale silt, et see toode parandab sinu võimet teisi mõjutada. Näiteks tooted, mida naised ostavad, et meeste jaoks ilusamad välja näha, et meestele rohkem meeldida või kellegi tähelepanu köita. Nii... ja nüüd vaatame, kes on tootnud kõik need suurepärased tooted. Valdavalt on selle taga ikkagi mehed .. et siis kes keda ära kasutab? Kelle huvides on sisendada võimalikult suurele massile sõnumit: "Sa oled kole! Osta  meie suurepäraseid tooteid, sest sa oled seda väärt!" See oli võib olla veider näide, aga välimus on osake reputatsioonist ja reputatsioon omakorda vahend saavutamaks kõikvõimalikke sotsiaalseid hüvesid sh. raha, võimu ja kuulsust. Ja siis poetaksegi kasvõi nahast välja, et seda head reputatsiooni üles ehitada ja see läheb päris palju maksma.
Viimasel ajal on väga popiks läinud ka keskkonnast hoolimine. "Rohelisus" müüb väga hästi. Aina rohkem ostetakse igasugu ökotooteid vaid selle pärast, et see on ühiskonna poolt tunnustatud käitumine- see on moes. Joshua Tybur New Mexico ülikoolist leidis tarbimist uurides, et kui inimesed tegelevad privaatselt oma ostude sooritamisega, siis ei huvita neid üldse, kas asi on öko või mitte. Kui aga oste sooritatakse avalikult, või koos kaaslasega või on tegemist mingi kollektiivse otsustamisega, et millisesse tootesse investeerida, siis valitakse hinna poolest võrdsete variantide seast toode, mis on loodust säästvam. Tavaliselt on nii, et mida suuremaks otsust tegev grupp läheb, seda rumalam otsus vastu võetakse. Roheliste asjade ostmisel on aga vastupidi, sest kõik tahavad kõigile meeldida ja nii ongi tulemus hoopiski positiivne :). 
Mis võiks veel paremini näidata sotsiaalset staatust kui auto? Ameeriklased on muutnud ökotarbimise sotsiaalseks faktiks, sest kui Toyota Prius USA-s müüki tuli, läksid autod vaatamata hinnale ja majanduskriisile nagu soojad saiad ja ka üle 1,2 millioni auto ostja on langetanud valiku Lexuse hübriidi kasuks. Ja millise auto ostaksid sina, kui sinu sõnum ühiskonnale on, et sa oled rikas, hooliv ja innovaatiline?

PS! Kahjuks ei ole mu blogi praegu väga kommentaaride altis- blogi loomisel kirjutasin  lehekülje koodi pisut ümber ja nüüd ei suuda kuidagi lahendada seda pusa, mis uuesti selle kommentaaride kastikese tööle paneks. Loodan, et suudan selle peagi lahendada, sest tegelikult oleks väga huvitav tagasisidet saada...

3 comments:

AK said...

Töötab!!!! Tulge aga .. ja kommenteerige kui julgete ;)!

AK said...

sain pusast jagu !!

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

No,kes on propaganda masina omanikud?
Hollywoodi omanikeks on juudid...ja nende järgi tantsib terve maailm...
sest nemad näitavad oma filmide abil kuis käituda...nemad kujundavad mis on popp ja mida on "kasulik" süüa sest see on "öko".
Nemad ütlevad,et maaelu ei tasu ära sest neile ei lähe korda,neile on ju vaja müüa maju kümneid kordi kallimalt kui seda müüdi pärisorjuse aegu.Nimelt pärisorjuse ajal eestlane pidi saksa mõisniku jaoks tegema tööd aasta-kaks ja selle aja jooksul ta sai palgid maja ehitamise tarbeks-nädalaga teenis ühe palgi.
See on siis maja sai kätte kahe aasta jooksul aga nüüd...inimene orjab panka kolmkümmend aastat või enamgi...25 pluss viis...
jne.

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/03/poobel-on-ajupestud.html
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/search?q=linn+on+vangla
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/03/talgute-korras-saame-ule-igast-vaest_31.html
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/04/eesti-kultuuriinimestel-on-oma-suu.html